Cookies ūüć™

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Home

Geschiedenis

De rest is geschiedenis...


Slagwerkensemble Appingedam is opgericht in 2016 nadat het slagwerkensemble zich heeft afgescheiden van christelijke Muziekvereniging Constantijn Huygens. De vereniging mag dan nog jong zijn, het ensemble heeft een zeer rijke historie.

Als onderdeel van Constantijn Huygens (opgericht 1897 en ontbonden in 2022), werd in 1947 een drumband opgericht. In 1973 kwamen de eerste melodische instrumenten in beeld, er werden lyra's aangeschaft. In 1985 werd de omschakeling naar malletband doorgevoerd. Naast lyra's waren nu ook xylofoon, marimba en meer percussie-instrumenten in de bezetting opgenomen. Ook werden¬†de werken die gecomponeerd steeds breder ge√Įnstrumenteerd.¬†

Het ensemble speelt sinds de omschakeling van lyraband- naar malletbandbezetting op het hoogste niveau in Nederland, de eredivisie (tegenwoordig de eerste divisie). In de eerste jaren richtte de malletband zich vooral op marsconcoursen, en niet zonder succes. De band is zes keer Nederlands kampioen van de NFCM geweest en wist in 1993 de mars wedstrijden van het Wereld Muziek Concours te winnen.

Langzaam maar zeker is het ensemble zich meer en meer gaan richten op podiumconcoursen en concerten, en zijn de marsen op de achtergrond geraakt. De reden hiervan is dat de leden meer uitdaging vonden in het spelen van 'grote werken' met een uitgebreid instrumentarium. Onder leiding van Roel Jan Jongsma, die in 1994 dirigent werd van de malletband, werd nog meer nadruk gelegd op het concertwerk. 

Deze richting was een schot in de roos en paste goed bij de leden en de dirigent. Dit bleek ook uit de resultaten die tijdens concoursen werden gehaald. Al in 1995 werd de malletband Nederlands kampioen tijdens de nationale podiumwedstrijden. Gevolgd door vele eerste en ereprijzen op concoursen. Ook de optredens tijdens het Wereld Muziek Concours van 1997, 2001, 2005 en 2009 en 2022 werden beloond met gouden medailles.

In 2009 heeft Roel Jan Jongsma na 15 jaar het Slagwerkensemble verlaten. Zijn vervanger werd Theo van Kruistum. Met Theo is het Slagwerkensemble in 2012 en 2014 Nederlands Kampioen geworden en werd het 2014 tweede op het 1e Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap. Na de zomer van 2017 vertrok Theo van Kruistum als dirigent.

Binnen twee weken werd al een nieuwe dirigent gevonden en startte Martijn Oostra in oktober 2017 als dirigent van Slagwerkensemble Appingedam. Onder leiding van Martijn is een stijgende lijn ingezet met eerste prijzen op concoursen en een tweede plaats op het Wereld Muziek Concours in 2022 met 94,33 punten. In 2023 won het slagwerkensemble het ONSK met 96 punten en mocht het zicht Nederland Kampioen noemen. Voor een totaaloverzicht van de resultaten klik hier. 

Naast de concoursen treden de diverse onderdelen van het Slagwerkensemble regelmatig op in Appingedam en omgeving, maar optredens verder weg worden ook zeker niet geschuwd. Zo heeft het Slagwerkensemble de afgelopen jaren een concertreis georganiseerd naar Tsjechi√ę en naar Zuid- en Oost-Nederland t.b.v. de Cliniclowns. Daarnaast treden het Slagwerkensemble en het Melodisch Ensemble regelmatig op in Duitsland.¬†