Historie

De rest is geschiedenis...

De naam 'Slagwerkensemble Appingedam' mag dan nieuw zijn, het ensemble heeft een zeer rijke historie. Als onderdeel van christelijke Muziekvereniging Constantijn Huygens dat is opgericht in 1897, is in 1947 het slagwerkensemble opgericht als drumband.

In 1973 kwamen de eerste melodische instrumenten in beeld, er werden lyra's aangeschaft. In 1985 werd de omschakeling naar malletband doorgevoerd. Naast lyra's waren nu ook xylofoon, marimba en meer percussie instrumenten in de bezetting opgenomen. Ook werden de werken die gecomponeerd steeds breder geïnstrumenteerd. 

Het ensemble speelt sinds de omschakeling van lyraband- naar malletbandbezetting op het hoogste niveau in Nederland, de eredivisie (tegenwoordig de eerste divisie). In de eerste jaren richtte de malletband zich vooral op marsconcoursen, en niet zonder succes. De band is zes maal Nederlands kampioen van de NFCM geweest en wist in 1993 de marswedstrijden van het Wereld Muziek Concours te winnen.

Langzaam maar zeker is het ensemble zich meer en meer gaan richten op podiumconcoursen en concerten, en zijn de marsen op de achtergrond geraakt. De reden hiervan is dat de leden meer uitdaging vonden in het spelen van 'grote werken' met een uitgebreid instrumentarium. Onder leiding van Roel Jan Jongsma, die in 1994 dirigent werd van de malletband, werd nog meer nadruk gelegd op het concertwerk. 

Deze richting was een schot in de roos en paste goed bij de leden en de dirigent. Dit bleek ook uit de resultaten die tijdens concoursen werden gehaald. Al in 1995 werd de malletband Nederlands kampioen tijdens de nationale podiumwedstrijden. Gevolgd door vele eerste en ereprijzen op concoursen. Ook de optredens tijdens het Wereld Muziek Concours van 1997, 2001, 2005 en 2009 werden beloond met gouden medailles.

In 2009 heeft Roel Jan Jongsma het Slagwerkensemble verlaten. Al snel werd in Theo van Kruistum een nieuwe dirigent gevonden en kon het ensemble op volle kracht door. De resultaten waren daar ook naar want in 2012 en 2014 is het Slagwerkensemble Nederlands Kampioen geworden, in 2013 werd het tweede en in 2014 werd het ensemble tweede op het 1e Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap! Voor een totaal overzicht van de resultaten klik hier

In 2016 is het slagwerkensemble als zelfstandige vereniging verder gegaan en zich daarmee afgescheiden van Muziekvereniging Constantijn Huygens.

Na de zomer van 2017 heeft Theo van Kruistum het Slagwerkensemble verlaten. Al snel is een vervanger gevonden, Martijn Oostra is in oktober 2017 begonnen als dirigent van Slagwerkensemble Appingedam.

Naast de concoursen treden de diverse onderdelen van het Slagwerkensemble regelmatig op in Appingedam en omgeving, maar optredens verder weg worden ook zeker niet geschuwd. Zo heeft het Slagwerkensemble de afgelopen jaren, naast concoursen, een concertreis georganiseerd naar Tsjechië en naar Zuid- en Oost-Nederland t.b.v. de Cliniclowns. Daarnaast treden het Slagwerkensemble en het Melodisch Ensemble regelmatig op in Duitsland. 

 

 

Afdrukken E-mail